středa 3. prosince 2014

Vánoční úklid - I vysavač potřebuje údržbu

Vánoční úklid na nás čeká ještě před příchodem Jéžíška. Aby mohl vysavač podat plný výkon, měl by dostat potřebnou údržbu.

Starý retro, vodní, sáčkový,  bezsáčkový, multifunkční nebo robotický. Ať je jakýkoliv, předpokladem pro dosažení maximálního výkonu vysavače je čistá sběrná nádoba na prach. Stejně důležitá je i čistota sací trubky, hadice a kartáčové hlavice. Kdy jste ji naposledy kontrolovali? Stačí, když je v ní zachycen chomáč vlasů a už vysavač netáhne tak jak by mohl.

Asi nejrozšířenějším druhem vysavačů na našem trhu jsou sáčkové. Papírové sáčky sice nejsou nejlevnější, ale za to nabízejí komfort jednoduché výměny. Dbejte však na včasnou výměnu, ne až když cítíte pokles výkonu, případně když už je sáček tak plný, že motor tlačí prach do okolního prostoru. Používat papírové sáčky častěji než jednou se nedoporučuje, protože i když jsou prázdné, prach už ucpal jejich mikropóry a vysavač se trápí, i když má sáček prázdné.

Starší modely vysavačů měli zabudované textilní kapsy. Ty se dají i dnes zakoupit a vložit do některých modelů namísto jednorázových papírových. Nevýhodou je vyprazdňování a klepání, někde u kontejneru. Stejně je nepraktické i to, že po čtyřech až pěti vysávání je třeba je vyprat.
Výkon bezsáčkových vysavačů se také naplněním sběrné nádoby snižuje, u těchto modelů je však třeba častěji sledovat i filtry. Bezsáčkový vysavač musí mít více filtrů, aby vysávaný prach zachytili. Zanášením těchto filtrů se sací výkon snižuje, a proto je nutné častější čištění filtru ve sběrné nádobě. Při přeplněné nádobě se nemůžeme spoléhat například na HEPA filtr, který má za úkol odchytit nežádoucí alergeny.

Některé vysavače používají omyvatelné filtry, které po zanesení stačí vyčistit, vysušit a dají se používat znovu. I tyto filtry však mají omezenou dobu životnosti, pro bezporuchový chod vysavače je potřeba je nejpozději po dvou letech vyměnit.
Stále populárnější jsou v českých domácnostech robotické vysavače. Mají sice menší sběrnou nádobu na nečistoty než běžné vysavače, mohou však uklízet každý den, kdy jsou uživatelé v práci. Pomocí virtuálních majáků se dá nastavit plocha, kterou mají v daný čas vysát, velmi důležité pro jejich bezporuchovost je pravidelné čištění po každém vysávání. Rovněž je jim třeba kvůli životnosti baterie umožnit trvalý přístup k nabíjecí základně.

Dva nejdůležitější parametry, proč vám váš vysavač již nemusí vyhovovat, je slabý sací výkon a hlučnost. Běžně by neměla hlučnost domácího pomocníka překročit hladinu lidské řeči, která je na úrovni kolem 70 dB. Pro citlivé zákazníky jsou v nabídce supertiché stroje, které svým provozem nijak nenaruší pohodu domácnosti.
V sacím výkonu sáčkových a bezsáčkových vysavačů obecně nejsou rozdíly. Je tu spíše rozdíl ve způsobu filtrace. Sáčkový vysavač má jako jeden z filtrů právě sáček, který zachytí nejvíce vysávaných nečistot a po naplnění se vyhodí. S tímto tvrzením by asi nesouhlasili v redakci Sunday Telegraph, kde se rozhodli podrobit malému testu modely vyráběné za poslední půlstoletí. Nejhůře skončil ten, co se vyrábí v současnosti. Vysál pouze 51 gramů z rozsypaných 84 gramů rýže, přičemž vítěz zvládl 65 gramů. Zajímavé na tom je, že vítěz testu je model vyroben v 80.tých letech. Dokonce i vysavač před půlstoletím měl lepší výsledky než ten současný. Přitom spotřeba každým desetiletím stoupá. Nejnovější model má příkon 1800W, předchůdce 1000W, pak je tu vítěz, který má 575W, následuje 420 a 400W.

Je však zapotřebí rozeznávat příkon a sací výkon. Průměrně dobrý sací výkon vysavače by měl být 300-400 W.


A na závěr ještě jedna z nekonečných příčin, proč by se muži měli vyhýbat domácím pracím, konkrétně i vysávání. Jedna ze série zpráv od "amerických vědců" uvádí, že magnetické pole spotřebičů nepříznivě působí na genetický potenciál pánů tvorstva. A to prosím nejde jen o ohřívání v mikrovlnce, ale zlenivění spermií může způsobovat i časté vysávání.

1 komentář:

  1. Já jsem dostala vloni k Vánocům robotický vysavač a je to neskutečný pomocník :-) . Vzhledem k tomu, že máme doma dva psy, tak jsem musela každý den luxovat, abychom to tu neměli samý chlup, a ono se to nezdá, ale zabere to dost času. Teď můžu místo luxování dělat něco jiného, nebo taky nic :-D .

    OdpovědětVymazat