úterý 2. prosince 2014

Jak pěstovat lekníny ve vašem jezírku

K nejkrásnějším vodním kvetoucím rostlinám patří lekníny (Nymphaea). Sortiment mrazuvzdorných leknínů je již poměrně široký a vybere si majitel menšího i většího jezírka či minijezírka umístěného na balkoně nebo terase.

Leknínům, které svými květy okouzlují už téměř 4 000 let, se nejlépe daří na místech, kde jsou nejméně šest hodin během dne vystavené slunci. Pokud se jezírko nachází na stinném místě, lekníny budou kvést jen velmi málo. Při výběru je třeba si uvědomit, že každý kultivar vyžaduje jinou výšku vodního sloupce (rozpětí mezi hladinou a horní hranou koše s rostlinou), proto se řiďte především hloubkou jezírka. Do hluboké vody nelze vysadit kultivary vhodné do mělčích vod a naopak. Pokud zase lekníny vysadíte do příliš mělké vody, vytvoří sice množství nádherných listů, ale pouze minimum květů.

Mladé exempláře po výsadbě nejdříve situujte do mělčí vody. Na definitivní místo - do hlubší zóny (v závislosti na kultivaru) - je přemístíte, až když vytvoří více listů.

Květiny lekníny otevírají dopoledne a někdy je zavřou už krátce odpoledne (jeden květ se takto otevírá a zavírá asi pět dní). Po příchodu z práce tak zpravidla můžete obdivovat už jen jejich zavřené masité puky. Šlechtitelem se však podařilo vytvořit i kultivar, který kvete ještě i ve večerních hodinách ('Feierabend'), a to v různých barvách. Jiné kultivary zase rozkvétají ve velmi časných ranních hodinách. Snahou šlechtitelů je navzdory pestré nabídce obohatit sortiment i o další atraktivní kultivary, například o miniaturní lekníny nebo kultivary se zajímavě tvarovanými květními lupínky či skvrnitými listy. Několik lekníny mají dokonce i voňavé květy (Nymphaea odorata) - ty se hodí na výsadbu do jezírek umístěných co nejblíže posezení.
Ve specializovaných prodejnách lze koupit už hotový substrát na lekníny - odpadá tak starost s jeho pracným mícháním.

Lekníny potřebují na správný růst a bohaté kvetení bahno, usazeniny a vodu s vyšším obsahem živin. Optimální pH vody pro tyto rostliny je 9,6 až 8,5. Velmi důležitý je i správně zvolený substrát - ideální je jílovitá humózní půda, která by neměla obsahovat rašelinu ani nevyzrálý kompost, což by mohlo nastartovat rozvoj řas. Při výsadbě je dobré do půdy přimíchat i rohovou nebo kostní moučku a vyplácí se i zatlačit do substrátu hnojivou tyčinku na kvetoucí balkonové rostliny nebo speciální hnojivo na lekníny. Kromě pravidelného přihnojování je nezbytné leknínům pravidelně odstraňovat odkvetlé květy a poškozené či zahnívající listy, při čemž poslouží teleskopické nůžky. Jednou za pět let je třeba rozdělit příliš husté trsy.


Ideální období pro výsadbu leknínů je od pozdního jara do konce léta. V sluncem ohřáté vodě se jim totiž velmi dobře daří a rychleji se zakořeňují. Při výsadbě určitě nezapomeňte, že leknín kolem sebe potřebuje prostor asi 1,5 m2, a myslete i na to, že nejvhodnější je vysadit ho do speciálního plastového koše (ideálně s většími oky) s minimálním objemem 5 l. Koš před výsadbou vystelte jutovinou a následně naplňte připraveným substrátem. Lekníny by se přitom nikdy neměli vysadit hlouběji než v původním květináči. Možnému vyplavení zabrání 2 až 3 centimetrová vrstva štěrku na povrchu osazeného koše. Nakonec se vysazené lekníny umístí do jezírka.

Žádné komentáře:

Okomentovat